Verhalen verbinden platteland

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Samenwerking rond erfgoed
Provincie
Vlaams-Brabant
Beginjaar
2018
Projectkost
€49.500,00
Promotor
Kerkfabriek Sint-Antonius Abt te Wolfsdonk (Aarschot)
Periode
-
Situering

Het project "Verhalen verbinden platteland: via storytelling over religieus/agrarisch erfgoed naar meer sociale cohesie in Langdorp en Wolfsdonk" vertrekt van de vaststelling dat op het platteland de kennis over religieus erfgoed en het 'terroir' of landschappelijke en agrarische eigene afneemt en sociale cohesie tussen de klassieke dorpsgemeenschap en inwijkelingen beter kan. Dit project wil door het inventariseren, creatief verwerken, performen en ontsluiten van verhalen over het religieus en agrarisch erfgoed van Langdorp en Wolfsdonk verschillende doelgroepen (ouderen, kinderen, personen met verstandelijke beperking, locals en nieuwkomers) aanspreken, samenbrengen en verbinden. Het project bestaat uit een fase inventarisatie (archiefwerk, scandagen, filmen), publieksactiviteiten (concerten en vertelmomenten, vb. verhalenpicnick Langdorp, thema Sint-Antonius, thema ijzerzandsteenontginning, workshop scholen en andersvaliden, etc.) en digitaal ontsluiten van verhalen, foto's en filmpjes. Kerkfabriek Sint-Antonius Abt Wolfsdonk (promotor) en Wesp vzw en AGB Het Gasthuis (museum, CC en dienst Toerisme Stad Aarschot) (co-promotoren) slaan met hun ervaring in erfgoed- en cultuurprojecten voor een ruim publiek de handen in elkaar voor een project dat samen met een resem andere partners (Regionaal Landschap Noord-Hageland, Natuurpunt, SADA, LECA, KADOC, CRKC, Landelijke Gilde, lokale verenigingen) de basis legt voor een werking rond erfgoed in de volgende jaren.

Doelstellingen

Door verhalen over het lokale verleden fris te brengen, kan kennis over de link tussen religieus erfgoed en de lokale gemeenschap en het ‘terroir’ van de streek (landschappelijke eigenheid en agrarisch erfgoed) bredere groepen mensen aanspreken en zo bijdragen aan de lokale sociale cohesie.

Doel van dit project "Verhalen verbinden platteland" is dus:

  1. Op een systematische en duurzame manier verhalen over het lokale religieuze en agrarische erfgoed van Langdorp en Wolfsdonk verzamelen en inventariseren. Komen tot systematische inventaris en algemene inzichten verwerven hoe dit verzamelen methodologisch en qua publieksparticipatie aan te pakken.
  2. Verhalen zodanig creatief omwerken naar muziek-, poëzie- en vertelactiviteiten (performances) en integreren in allerhande activiteiten dat (a) verschillende doelgroepen (verenigingen, jongeren, personen met een beperking, inwijkelingen) worden aangesproken en warm gemaakt, (b) dat de kennis van religieus en agrarisch erfgoed (en de link tussen beide en met de mensen) wordt vergroot en (c) sociale cohesie wordt bevorderd. 
  3. Duurzaam bewaren en ontsluiten van de verzamelde informatie (foto's, documenten, opgetekende of gefilmde verhalen, films van performances) via kleine databank, website en apps. De stuurgroep met verschillende partners zal overleggen hoe deze info best gelinkt wordt aan bestaande platformen en/of hierop een aanvulling kan doen. 
  4. Een aanzet geven met deze activiteiten en partnerschappen voor een verdere werking in de volgende jaren rond religieus en agrarisch erfgoed en verhalen op lokaal vlak. Bedoeling is dat dit project mensen 'goesting' doet krijgen voor meer en dat de online informatie hiervoor een vertrekpunt kan zijn.
Uitvoering

Kerkfabriek Sint-Antonius Abt te Wolfsdonk (Aarschot)

Adres

3201 Langdorp
België

Marc Van der Borght

3201 Langdorp
België

Delen: