Verhogen van de integratie van Hernieuwbare Energie in het platteland

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
West-Vlaanderen
Beginjaar
2021
Projectkost
€146.845,00
Promotor
Inagro
Periode
-
Situering

Productie van hernieuwbare energie bij landbouwers wordt alsmaar belangrijker, zowel naar verduurzaming als voor het onder controle houden van de kosten. Er is recent ook heel veel nieuwe wetgeving geïmplementeerd of die binnenkort gaat geïmplementeerd worden en die van invloed is op de productie van de hernieuwbare energie en/of de kosten die ermee gepaard gaan. Binnen het project is het de bedoeling om te kijken hoe de integratie van hernieuwbare energie kan geoptimaliseerd worden. Hiertoe wordt er gekeken naar opslag in batterijen, thermische opslag en het toepassen van Demand Side Management. Om dit te bereiken worden er metingen en doorrekeningen gedaan bij een aantal voorbeeldbedrijven. De resultaten worden bekendgemaakt via een studiedagen en tevens verwerkt in een beslissingstool die na afloop van het project ter beschikking zal blijven voor de geïnteresseerde landbouwers.

Doelstellingen

Iedere landbouwer wordt geconfronteerd met het energievraagstuk. Er zijn verschillen naargelang de sector, maar alsmaar meer maakt de energiekost een belangrijk deel uit van de kosten voor een landbouwer. Tegelijkertijd is onze energiemarkt alsmaar complexer aan het worden. Recent is er het verdwijnen van de terugdraaiende teller. De voorbije maanden komen er alsmaar meer vragen binnen van landbouwers omtrent welke acties men kan nemen om de nefaste financiële invloed van het verdwijnen van de terugdraaiende teller (TDT) te ondervangen. Vanaf volgend jaar is er ook het invoeren van het capaciteitstarief (CT). Concreet betekent dit dat het verbruik niet meer enkel gaat verrekend worden op basis van het volume aan elektriciteit die verbruikt wordt, maar ook op basis van de piekbelasting die op het net veroorzaakt wordt. Daarnaast is er ook nog de gewijzigde wetgeving rond de integratie van hernieuwbare productie en opslagmogelijkheden

Een tweede aspect voor de landbouw is het verduurzamen. Vanuit de overheid probeert men het inzetten van hernieuwbare energie in de landbouw te stimuleren. Zo start binnenkort Enerpedia 4.0. Enerpedia is een platform van alle landbouwpraktijkcentra van Vlaanderen. De Vlaamse overheid ondersteunt dit om zoveel mogelijk kennis te verspreiden omtrent de implementatie van hernieuwbare energietechnieken. Heel veel landbouwers hebben op de één of andere manier al geïnvesteerd in de productie van hernieuwbare energie. Dit kan zowel via zonne-energie-windenergie-pocketvergisting zijn. Een vaststelling is dat het opwekkingsprofiel en verbruiksprofiel niet altijd goed overeenstemmen. De hernieuwbare energie wordt niet noodzakelijk opgewekt op het moment dat het verbruik het grootste is. Dit maakt dat de landbouwer zich vaak gaat beperken tot het vermogen waarvoor er een voldoende match is met het verbruiksprofiel, teneinde een sluitend businessplan te hebben.

Tenslotte komen er ook nog mogelijkheden in het kader van de lokale energiegemeenschappen (Local Energy Communities 'LECs'). Dit komt van Europa uit en dient verder vertaald te worden naar het regionaal niveau. Dit kan sterk van invloed zijn op de mogelijkheden voor de integratie van HE

Met dit project willen we kijken wat de mogelijkheden zijn om mits het toepassen van innovatieve technieken de integratie van hernieuwbare energie te verhogen. Dit kan opgesplitst worden in meerdere onderdoelstellingen:

  • In kaart brengen van de gevolgen van wijzigende wetgeving omtrent TDT en CT Om een en ander op een juiste en volledige manier in kaart te kunnen brengen dienen de gevolgen van de wijzigende wetgeving ingeschat worden. Dit is nodig ifv verdere optimalisaties te kunnen uitwerken.
  • De eigen HE-productie optimaal benutten Onafhankelijk van welke opwekkingstechnologie er geïnstalleerd is gaan we kijken om een groter aandeel van deze energie zelf te kunnen benutten. Tegelijkertijd kan er aangegeven worden of er een potentieel is voor extra HE-energie. Aspecten die hierbinnen aan bod komen zijn:
  1. Optimale dimensionering ifv gebruiksprofielen
  2. Optimalisering en rendabilisering van de benutting door Demand Side Management (DSM) en opslagsystemen. Voor de opslagsystemen wordt in eerste instantie gekeken naar batterijen (elektrische opslag) en ijsbank (thermische opslag).
  • HE-productie voor en door het platteland: verkennen van samenwerkingsvormen. Hier gaat het vooral gaan om het verkennen van de mogelijkheden die gaan geboden worden in het kader van de LECs. Dit kan bvb maken dat er minder HE teruggeleverd wordt aan het net, maar verbruikt wordt lokaal. Zowel naar rendabiliteit voor de landbouwer die geïnvesteerd heeft in HE als voor andere plattelandbewoners kunnen hier meerwaardes inzitten.  

Het innovatieve is dat er niet gekeken wordt naar de implementatie van HE. Daarvoor zijn er al heel wat projecten gelopen en is er ook nog Enerpedia en gelijkaardige initiatieven. Binnen dit project gaan we focussen op het beter benutten van gedane (of nog uit te voeren) investeringen in HE. Hiertoe gaan we productie en verbruik gaan visualiseren in een digitaal platform. De bedoeling is om binnen het project ook na te gaan hoe en in hoeverre dit digitaal platform ook na het project in stand kan gehouden worden met de bedoeling zoveel mogelijk landbouwers er gebruik van te laten maken. 

Uitvoering

Inagro

Adres

8800 Roeselare
België

Delen: