Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - reguliere projecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Vlaams-Brabant
Lokale Actiegroep
Hageland+
Beginjaar
2024
Projectkost
€66.234,00
Promotor
Ferm Dienstenonderneming
Periode
-
Situering
- De noden
1.1. Verstelwerk
In onze strijkateliers over Vlaanderen krijgen we vaak de vraag om kleine verstelwerken op te nemen. Minder mensen hebben de vaardigheden om dit zelf te doen. Het bestaand aanbod in verstelwerk is eerder gericht op het zelf maken van nieuwe kledingstukken, situeert zich eerder in grootstedelijke gebieden & is omwille van de prijs & locatie vaak minder toegankelijk voor kansengroepen.
1.2. Hergebruik van kledij
Jaarlijks wordt in Europa 12.6 mln ton textielafval vernietigd. In het Europese Parlement werd het voorstel aangenomen om afval van textiel te voorkomen (bron:europarl.europat.eu). Om dit te realiseren, moet er o.a. ingezet worden op meer hergebruik. Kledij verstellen & herstellen wordt hierbij belangrijk. De provincie Vlaams-Brabant heeft netwerken voor circulaire economie rond voeding. Een concreet project rond textiel kan hierop een verrijking zijn. (bron:www.pomvlaamsbrabant.be). Producenten van confectie worden verplicht om duurzamere materialen te gebruiken die eenvoudiger te retoucheren zijn. De hoeveelheid textiel die ze mogen produceren zal beperkt worden. Er worden tonnen ongedragen kledij weggegooid, omwille van overproductie. Met de nieuwe Europese regelgeving, zal dit niet langer toegestaan zijn. Dit alles zal ervoor zorgen dat de grote producenten van laag kwalitatieve, junktextiel zich moeten aanpassen of eruit gaan. Hierdoor zal het aanbod aan textiel dalen. Een lager aanbod & het gebruik van meer duurzame stoffen, kan een prijsstijging veroorzaken. Reden te meer om zo lang mogelijk gebruik te maken van onze kledingstukken.
1.3. Jobs op maat
Maatschappelijk gezien is de vraag groot naar jobs op maat van specifieke doelgroepen: geen taaldrempel, geen fysieke belasting, waar de uren op maat van een alleenstaande ouder zijn, dicht bij huis… Zo ook in onze organisatie. We stellen vast dat er nood is aan meer mogelijkheden om bijvoorbeeld de job van huishoudhulp op maat aan te passen. Het is een fysiek zware job. We merken dat gemotiveerde mensen moeten stoppen omdat poetsen of strijken fysiek niet meer haalbaar zijn. Verstelwerk kan een aanvulling zijn op het takenpakket, waardoor huishoudhulpen hun job langer kunnen uitoefenen. Daarnaast kan het een alternatief aanbod zijn voor mensen die fysiek helemaal niet meer kunnen poetsen of strijken, waardoor ze toch nog kunnen blijven werken. Ook wie minder mobiel is, heeft nood aan een job op maat van zijn mobiliteitsmogelijkheden.
1.4. Hogere tewerkstellingsgraad
De Vlaamse overheid streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. Er zijn heel wat mensen die grote drempels ervaren om een job te vinden. Mensen die langdurig ziek zijn geweest, bijvoorbeeld. Na jaren weg te zijn geweest van de arbeidsmarkt is het niet evident om de draad terug op te pikken. Arbeidsritmes zijn vaak minstens parttime & heel wat jobs zijn fysiek belastend. De haalbaarheid wordt in vraag gesteld. De druk die dit met zich meebrengt, werkt vaak verlammend. Ook wie thuis is gebleven voor de opvoeding van de kinderen, ervaart drempels tijdens het solliciteren: relevante werkervaring & diploma dateren al van jaren terug. Zal men nog mee kunnen in een bedrijf? Dit maakt vele van deze getalenteerde, gemotiveerde mensen onzeker. De stap naar de arbeidsmarkt lijkt enorm groot. Een job met een beperkt uurrooster & een geringe fysieke belasting, werkt drempelverlagend. Het kan eerste stap terug naar de arbeidsmarkt zijn, een succeservaring die hen terug sterkt in hun kunnen & een springplank biedt naar andere jobs. - Het project
2.1. Lokale dienstverlening
We zetten 4 lokale verstelpunten op in bestaande locaties van onszelf of onze partners. Hier kunnen mensen hun te verstellen kledij aanbieden. We starten met 4 diverse locaties, om de voor-& nadelen van het type locatie te kunnen evalueren. Op basis hiervan stellen we een draaiboek op met randvoorwaarden. Dit als leidraad om in de loop van of na het project de dienstverlening uit te breiden. Elke locatie beschikt over voldoende basismateriaal voor het verrichten van kleine verstelwerken. We kiezen bewust voor locaties die een divers publiek bereiken. We maken de connectie met bestaande strijkateliers van Ferm & met organisaties die met circulaire economie bezig zijn. In het project verkennen we diverse manieren om de lokale dienstverlening te optimaliseren & te verankeren. Naast de 4 locaties, verkennen we de haalbaarheid om een mobiele versteldienst op te zetten.
2.2. Lokale tewerkstelling
Het verstelwerk wordt uitgevoerd door mensen die door opleiding & ervaring de nodige competenties hebben. We zien tewerkstellingskansen voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld nieuwkomers. Hun mobiliteit is vaak zeer beperkt. Verstelwerk kan in de buurt, wat deze drempel alvast wegneemt. Verder hebben we als organisatie de kennis & de tools om anderstalige mensen te begeleiden in een job. Hierdoor kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling om meer mensen met een niet-EU-nationaliteit of geboren buiten de EU tewerk te stellen. Een andere doelgroep zijn de 50/55-plussers. Er zijn 50/55-plussers die lange tijd niet actief zijn geweest op de arbeidsmarkt door de zorg voor hun kinderen. Het feit dat de kinderen afgestudeerd of het huis uit zijn, is vaak een reden om terug buitenshuis te gaan werken. Anderzijds heb je 50/55-plussers die om diverse redenen op zoek gaan naar een andere job. Een job met een beperkter arbeidsritme, die fysiek minder belastend is, dichter bij huis… Deze diverse groep mensen ervaren heel wat drempels in de zoektocht naar een (nieuwe) job & vormen dus een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Ze kunnen een match zijn met de tewerkstelling die we via het project aanbieden. Naast een antwoord op hun praktische noden, hebben zij vaak snit & naad meegekregen in hun basisopleiding of van thuis uit. Het kan voor deze doelgroep een interessant aanbod zijn om de stap te zetten naar de arbeidsmarkt of een carrière switch. Wij hebben zelf eveneens medewerkers in dienst die door leeftijd of fysieke klachten de job niet meer aankunnen. Met het verstelwerk kunnen we ook aan hen een job op maat aanbieden. Specifiek voor de plattelandsgemeenten, zijn landbouwers ook een doelgroep waarop we ons kunnen richten. De sector krijgt het hard te verduren. Vele landbouwgezinnen staan financieel zwaar onder druk. We stellen vast dat heel wat landbouwers, vooral boerinnen, een aanvullende job buiten het landbouwbedrijf zoeken. De job die ze zoeken is in het beste geval flexibel, zodat er kan ingespeeld worden op de noden van de boerderij. Bij de medewerkers die we zelf in dienst hebben met een landbouwbedrijf, is het sociale aspect van de 2e job een belangrijke drijfveer. Met het aanbod van tewerkstelling dat we doen in dit project, kunnen we aan deze vragen tegemoetkomen.
2.3. Lokale opleiding
Veel mensen die solliciteren voor de job van huishoudhulp missen de nodige vaardigheden om kleine verstelwerken uit te voeren. Daarnaast is er een stijgende maatschappelijke aandacht voor duurzaamheid & circulaire economie. Het langer dragen van kledij & het minder consumeren van textiel staat hoog op de agenda. Zelf kledij aanpassen & kleine verstelwerken doen, zal vaker nodig zijn. Onder kleine verstelwerken zien we zaken als losse knopen vastzetten, kapotte ritsen herstellen, scheuren repareren, elastieken vervangen… Daarom willen we een opleiding ‘verstelwerk’ organiseren. - Duurzaamheid
Gedurende de looptijd van het project werken we een stabiele, duurzame dienstverlening uit. We voeren proefprojecten uit in verschillende types van locaties om verstelwerk aan te bieden & maken op basis hiervan een implementatiedraaiboek, zodat het concept later kan uitgebreid worden naar andere locaties. Met onze eigen kennis en sterke samenwerkingen met lokale partners kunnen we de dienstverlening op een duurzame manier, lokaal verder aanbieden. Potentiële uitbreidingen die we zien zijn: Woonzorgcentra -Buurthuizen -De Gezinsbond…
Doelstellingen
- Lokale opleiding in verstelwerk aanbieden
We beschikken intern over zowel de kennis rond verstelwerk als de kennis rond het aanbieden van opleidingen voor een divers publiek. We hebben ervaring in het geven van opleidingen aan anderstaligen over zeer praktische en technische onderwerpen.
Naast onze kennis, beschikken we eveneens over een uitgebreid, lokaal netwerk van partners. Onze lopende samenwerkingen tonen aan dat we zeer gericht, lokaal de handen in elkaar kunnen slaan om antwoorden te bieden op plaatselijke vragen.
Met de lokale opleidingen willen we de ambachtelijke vaardigheden rond naai- en verstelwerk terug gekend maken. De lokale opleidingen zijn toegankelijk voor mensen die de vaardigheden zelf willen toepassen, maar ook voor mensen die interesse hebben in een tewerkstelling. De opleiding zal zich toespitsen op basisvaardigheden, klein verstelwerk en het hergebruiken van kledingstukken. - Bijdragen aan de lokale, circulaire economie
We willen en moeten allemaal onze afvalberg verkleinen. De nieuwe Europese wetgeving rond textielafval zal ons dwingen om anders om te gaan met ‘snelle confectie’. Door een opleiding op maat aan te bieden, kunnen we deze gedragsverandering lokaal stimuleren. We gaan zeer lokaal in buurten op plaatsen waar de link er is met textiel en met de circulaire economie. Bijvoorbeeld kringwinkels, ruilbeurzen en herstelshops. We kijken naar verschillende locaties, zodat we een maximale toegankelijkheid hebben voor verschillende doelgroepen, maar vooral voor de meest kwetsbare groepen. Zo gaan we verkennen of een mobiele versteldienst een mogelijkheid is, zodat we bijvoorbeeld ouderen die veraf van de dorpskernen wonen eveneens kunnen bereiken. - Kwetsbare groepen tewerkstellen
De Vlaamse overheid streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. (bron: https://www.steunpuntwerk.be/files/publications/OW/OW_2019_2/overwerk_2… ). Om dit te realiseren formuleerde de overheid een aantal subdoelen:
• 60% tewerkstelling bij 50-plussers,
• 50% tewerkstelling bij 55-plussers,
• 75% tewerkstelling bij vrouwen,
• 58% tewerkstelling bij personen met een niet-EU-nationaliteit,
• 64% tewerkstelling bij personen geboren buiten de EU;
• 43% tewerkstelling bij personen met een arbeidshandicap;
Wij hebben ruime ervaring in het tewerkstellen van deze doelgroepen. Door onze laagdrempelige selectieprocedure, zijn we zeer toegankelijk. We maken gebruik van pictogrammen, foto’s, vertaallijsten en andere tools om mensen maximaal de kans te bieden op basis van hun competenties en goesting aan de slag te gaan bij ons. We zijn erkend als inclusieve werkgever en streven naar toegankelijkheid doorheen de volledige tewerkstelling van onze medewerkers. Dit vertaalt zich in onderstaande cijfers die spreken over de samenstelling van onze personeelsgroep:
• 38% zijn 50-plussers
• 24% zijn 55-plussers
• 95% zijn vrouwen
• 10% tewerkstelling van personen met een niet-EU-nationaliteit
• 21% tewerkstelling van personen geboren buiten de EU
• 2% zijn personen met een arbeidshandicap
Onze manier van aanwerven en begeleiden van mensen uit kwetsbare groepen werkt. Daarnaast blijven we innoveren en werken aan een inclusief kader om de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt een succesvolle tewerkstelling aan te bieden. - Lokale binding tussen de mensen in de buurt stimuleren
De locaties die we gebruiken voor zowel de opleidingen als de dienstverlening, zijn toegankelijk en worden gebruikt door diverse doelgroepen. Op die manier slagen we erin om lokale binding tussen diverse buurtbewoners te faciliteren.
We vertrekken hierbij vanuit laagdrempeligheid en warme nabijheid. We staan gekend voor een warme, authentieke benadering van zowel onze klanten als onze medewerkers. Wie bij ons langskomt in een van onze locaties krijgt een warm en persoonlijk onthaal. Ook voor onze medewerkers zijn we warm en dichtbij. Dit zijn voor ons twee basiswaarden die we meenemen in dit project. Een warm contact tussen mensen, vormt de rode draad doorheen de opleidingen en de tewerkstelling. - Conclusie doelstellingen
Het project zal resulteren in een concreet, lokaal aanbod op maat rond het aanbieden en aanleren van verstelwerk met oog op het duurzamer gebruik van kledij en textiel. Met het project zullen we jobs creëren voor mensen die tal van drempels ervaren om actief te blijven of te worden op de arbeidsmarkt. Daarnaast zullen we aan een diverse groep inwoners de ambachtelijke vaardigheden van het naai- en verstelwerk meegeven als extra competentie. Het project bouwt mee aan de lokale circulaire economie door te anticiperen op aankomende beleidsmaatregelen.
Uitvoering
Tremelo, Diest, Aarschot, Tienen, Bierbeek, Landen, Zoutleeuw, Tielt-Winge
Projectpartners
FEDASIL - Zoutleeuw, Jobroad, VDAB
Pierre-Bernard Van Acker
Provincieplein 1
3010 Leuven
België