Warme Tuinen Meulebeke

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Kennisoverdracht en innovatie
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2021
Projectkost
€39.388,50
Promotor
Gemeentebestuur Meulebeke
Periode
-
Situering

De Warme Tuinen Meulebeke worden beslist een centrale ontmoetingsplaats waar jong en oud elkaar zullen treffen, waar een kruisbestuiving zal ontstaan tussen verschillende leeftijdsgroepen en doelgroepen, waar burgers, passanten, bezoekers van de nabijgelegen zorginstellingen, de bewoners van de zorginstellingen zelf, scholen, verenigingen en uiteraard ook de tuiniers en compostmeesters welkom zijn en waar warmte en natuurbeleving centraal zullen staan. Met de Warme Tuinen Meulebeke wordt de gemeente een nieuwe, groene long rijker, waar kringlooptuinieren en ecologie zeer belangrijk zullen zijn. Dit project is een mooi voorbeeld van klimaatadaptatie en geeft uitvoering aan het gemeentelijk klimaatbeleid. Kortom dit is een project waar de mens centraal staat.

Doelstellingen
  • hoofddoelstelling: creëren van een multifunctionele ontmoetingsplaats, die warmte uitstraalt, waar iedereen welkom is. - sociale cohesie: de warme tuin is een combinatie van een zorgtuin en volkstuin, waar sociale contacten ontstaan tussen verschillende groepen uit de maatschappij die normaal gezien los van elkaar functioneren. De zorginstelling De Zonnewende stelt zich ook open voor bezoekers van de warme tuinen bijvoorbeeld om iets te drinken en op die manier wil men drempelverlagend werken ("open huiskarakter" van de zorginstelling benadrukken) en deze doelgroepen naar elkaar toe brengen. 
  • vereenzaming tegengaan: bewoners van de omliggende zorginstellingen zijn altijd welkom in de warme tuinen, is het niet om actief mee te tuinieren, dan zal het zijn om te "beleven", mensen te ontmoeten.
  • gezondheid stimuleren: het actief zijn en/of vertoeven in de buitenlucht heeft een positief gezondheidseffect, meer concreet een verkwikkend effect, mensen krijgen meer energie, mensen kunnen hun hoofd leegmaken, bij oudere mensen stelt men een vertragend effect vast bij het optreden van dementie. 
  • armoede tegengaan: niet elke inwoner heeft een woning met eigen tuin, hoe klein of groot die ook mag zijn. Deze mensen kunnen ook in de warme tuinen terecht. Voor mensen die het niet zo breed hebben en die toch een perceeltje zouden willen huren, zal gebruik gemaakt kunnen worden van de vrijetijdspas. Mensen die vrijwillig meehelpen bij het onderhoud van het gemeenschappelijk deel bijvoorbeeld of aan activiteiten (vb. oogstfeest) zullen gratis kunnen meegenieten van de geneugten van de samentuin.
  • het onderbrengen van de compostmeestersite: het project biedt een ideale gelegenheid om te gebruiken als locatie voor een nieuwe compostmeestersite. De Meulebeekse kringloopkrachten zijn in elk geval superenthousiast en zullen met veel plezier meehelpen aan het project. 
  • de gemeentelijke kringloopwerking (compostmeesterwerking) in een groter daglicht zetten: hun kennis en kunde zal breder verspreid en benut kunnen worden, op hun huidige locatie op het containerpark ontmoeten zij mensen die hun afval kwijt willen, op de nieuwe locatie in de warme tuinen zullen zij een breder publiek op bezoek krijgen (oudere mensen, tuinliefhebbers, jonge gezinnen al of niet met kinderen, wandelaars, fietsers, hondenliefhebbers, ...) en zij zullen veel meer interactie beleven dan op hun huidige locatie.
  • uitbouw van een kwaliteitsvolle leefomgeving (passend binnen Leader thema: leefbare dorpen) - bevorderen van lokale voedselproductie (korte keten, link met landbouw en streekidentiteit) 
  • realiseren van de klimaatdoelstellingen uit het SECAP, het duurzaam klimaat- en energieactieplan, opgemaakt in het kader van het Burgemeestersconvenant 2030 wat ondermeer inhoudt: het realiseren van blauw-groene netwerken, het stimuleren van ecologische tuinen en terreinen, het opzetten van acties rond biodiversiteit, acties rond het bijenvriendelijk maken van tuinen. 
  • het creëren van een sociaal ontmoetingsknooppunt, waar diverse wandel- en fietsroutes langs passeren, vb. Mei wandeling, centrumwandeling voor erfgoed, preiroute. 
Uitvoering

Gemeentebestuur Meulebeke

Adres

8760 Meulebeke
België

Delen: