Wees 'gegreet' in Hoegaarden, greeters op het platteland

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Toeristische projecten met duidelijke landbouwlink
Provincie
Vlaams-Brabant
Beginjaar
2017
Projectkost
€23.000,00
Promotor
De Tuinen van Hoegaarden
Periode
-
Situering

‘Wees gegreet in Hoegaarden’ wil het concept van greeters, ontstaan in New York en tot nu vooral in grotere steden toegepast, vertalen naar het plattelandstoerisme en de erfgoedontsluiting. Greeters zijn inwoners die zo enthousiast zijn over hun dorp dat ze bezoekers en toeristen vrijwillig en gratis wegwijs maken. Ze tonen de mooie, vaak verborgen plekjes en vertellen erfgoedkundige weetjes. De prachtige natuur met belangrijke cultuurhistorische elementen vormt een mooi decor voor een greeting per fiets of al wandelend. Naast het erfgoed focussen greeters zich op het verhogen van de landbouwbeleving. Het project wordt gepromoot en opgenomen in het toeristisch aanbod van de gemeente Hoegaarden. Greeters werken aanvullend op het bestaande streekgidsenaanbod. Gedurende 2 jaar experimenteren de Tuinen van Hoegaarden vzw met 12 greeters. Zij worden verenigd in een lokaal netwerk met eigen website (forum, gastenboek & reservatietool) en gecoacht door een professionele kracht (ambtenaar toerisme). Er is een intense samenwerking met lokale actoren (heemkundige kring, actieve landbouwers, natuurverenigingen, eigenaars erfgoed, horeca…). Samen versterken we de omgevingskwaliteit in en vitaliteit van het platteland. Via een draaiboek en een studiedag ‘greeters op het platteland’ proberen we het concept, na de pilootfase, overdraagbaar te maken naar andere plattelandsgemeenten. Na 2 jaar wordt het project overgedragen aan de groep vrijwilligers in het lokaal netwerk.

Doelstellingen

Dit greeterproject wil het concept van de ‘greeter’, ontstaan in New York en toegepast in grotere steden, toepassen op het platteland en aanpassen aan de noden en eigenschappen van het platteland. Erfgoed, landschap, verhalen, ... maken onderdeel uit van de identiteit van een streek. Greeters focussen op een intense beleving van het platteland.

Greeters zijn inwoners die zo enthousiast zijn over hun dorp of regio dat ze individuele bezoekers gratis willen rondleiden en op sleeptouw nemen. Dit kan digitaal of analoog (te voet, per fiets of ....)

We stellen een groep samen met (ongeveer 12) vrijwillige Hoegaardse greeters.

Zij nemen het ambassadeurschap van de Hoegaardier op en dit op een zeer ongedwongen manier. Iedereen kan greeter zijn. Opleiding, leeftijd of beperking zijn van geen belang. Het is een inclusief project waarbij de greeter zich kan focussen op historisch erfgoed, landbouw, natuur of andere Hoegaardse troeven.

We voorzien geen vorming, wel coaching van de greeters. Het is NIET de bedoeling dat de greeters een gidsenopleiding krijgen. Het is wél de bedoeling dat zij een zekere lokale bagage omtrent erfgoed, natuur en landbouw hebben en deze op een aantrekkelijke manier kunnen delen met andere mensen. Deze bagage komt van onderuit, van de inwoners zelf, weliswaar begeleid en gecoördineerd door de projectcoördinator. Een greeter zal eerder de sappige verhalen vertellen en de kleine ongekende, maar verrassende hoekjes tonen.

Elke greeter ‘greet’ vanuit zijn eigen leefwereld en volgens zijn eigen voorkeur (digitaal, te voet, per fiets, ...). Ook in onderwerpkeuze laten we de greeters vrij. De toeristisch ambtenaar geeft incentives naar - levend erfgoed: molens, vierkantshoeven, Tuinen van Hoegaarden, Kapittelhuys, kerken en kapellen. Elk hebben ze hun specifieke gebruiken en verhalen. In Hoegaarden staat de grootste rococokerk van België, gebouwd met brouwersgeld. In Hoksem bevindt zich de enige kerktoren in de regio met haan én hen. Maar we hebben ook een versteend bos (geosite), houtig erfgoed (geklassseerde boom), holle wegen (langste hollewegennetwerk), een muziekkiosk, klooster en 2 kasteeldomeinen. - immaterieel erfgoed : biergeschiedenis, orde van de Moutstock, Palmprocessie (de enige in België die onafgebroken stand heeft gehouden), de dorpsprocessies, de confrérie van de 5 geslachten....

Via dit project staat Hoegaarden staat nog meer op de kaart, zelfs op de internationale kaart : http://globalgreeternetwork.info/ en heeft op deze manier een instrument om individuele bezoekers of kleine groepjes op een originele en kwaliteitsvolle manier te onthalen.

De toeristische en erfgoedkundige waarde van Hoegaarden wordt naar boven getild. Het plattelandspotentieel van natuur en erfgoed wordt ten volle benut. Ook de horeca, waaronder de B&B’s wordt extra gepromoot door dit project. De vrijetijdseconomie, toerisme en recreatie ondersteunen plattelandsontwikkeling.

Lokale landbouwers worden actief betrokken bij het opzetten van verbrede activiteiten. Landbouwers worden gestimuleerd om greeter te worden. Zo kunnen ze alleen of samen met andere greeters bedrijfsbezoeken organiseren en vertellen over het echte leven op den boerenbuiten (verhalen, gebruiken, ...). Promotie van hoeve- en streekproducten is eveneens mogelijk. Toeristen kunnen de lokale afzetmarkt (korte keten) vergroten.

Greeters verhogen de plaatselijke verbondenheid en sociale cohesie in Hoegaarden zelf. Het zijn vertegenwoordigers van het streekmerk en de streekidentiteit van het platteland.

Na afloop van het project én onder meer, in het kader van het strategisch project Getevallei, delen we deze methodiek ook met andere diensten van de Gete-gemeenten en andere plattelandsgemeenten (van over de hele provincie en verder). We zullen een studiedag organiseren voor toeristische diensten, cultuurdiensten en erfgoeddiensten.

Uitvoering

De Tuinen van Hoegaarden

Adres

3320 Hoegaarden
België

Alphonse Corneille Vermeulen

3320 Hoegaarden
België

Delen: