Westhoek Wandelproof!

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Streekidentiteit
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2022
Projectkost
€366.125,00
Promotor
Westtoer
Periode
-
Situering

Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek willen samen met 8 gemeentes (Heuvelland, Ieper, Poperinge, Houthulst, Mesen, Zonnebeke, Diksmuide en Wervik) werken aan het wandelproof maken van de Westhoek. Het project bestaat uit twee grote onderdelen.

Als eerste willen we inzetten op de beeldkwaliteit van het landschap in de Westhoek. Dit doen we aan de hand van een pilootproject, een doorgedreven analyse op één van de wandelnetwerken. Doelstelling is het creëren van een grotere samenhang en herkenbaarheid langsheen de netwerken, het beter in de verf zetten van specifieke kenmerken van verschillende Westhoeklandschappen en het aanpakken van een aantal plekken met mindere landschapskwaliteit.

Met het tweede projectonderdeel zetten we in op de realisatie van een duurzame wandelbeleving in de Westhoek. Door de realisatie van nieuwe wandelmogelijkheden willen we zorgen voor een betere spreiding van de wandelaars, het ontlasten van een aantal drukkere gebieden en willen we het ontdekken van minder gekende deelgebieden stimuleren. Samen met de betrokken steden en gemeentes gaan we aan de slag om missing links in de gebieden op te lossen en trage verbindingen op een duurzame manier te realiseren.

Dit project sluit aan bij het Reizen naar morgen verhaal van Toerisme Vlaanderen. We ontwikkelen nieuwe recreatieve mogelijkheden met respect voor de plek en in overleg met bezoekers en inwoners.

Doelstellingen

Het landschap in de Westhoek kent een grote diversiteit. De natte IJzervlakte gaat naadloos over in een poldergebied in het noorden en de glooiende Ieperboog en een set van getuigenheuvels in het zuiden. Vandaag wordt de Westhoek geprezen omwille van deze diversiteit. Grote troeven zijn de multifunctionaliteit van het platteland, het 􀍚kwaliteitsvol􀍛􀀃landschap van de Westhoek en haar belevingsvolle omgeving. Deze verscheidenheid aan karakter zorgt er echter ook voor dat het landschap in de Westhoek niet over één en dezelfde kam kan worden geschoren op het vlak van verbeteren van de kwaliteit van de omgeving en duurzaam beheer van het landschap. Dit project wil de diversiteit aan landschappen in de Westhoek nog meer in de verf zetten als de basisfundamenten voor recreatie in onze regio. Daarom is de doelstelling van het project om aan de hand van de wandelnetwerken (WNW'en) in de Westhoek te bekijken hoe de verschillen in

landschappelijke (beeld)kwaliteit de beleving van deze netwerken kan beïnvloeden en vergroten. 

  • Beeldkwaliteit

Als eerste willen we inzetten op de kwaliteit van het landschap langsheen de netwerken. Dit doen we door het maken van een doorgedreven analyse van de beeldkwaliteit langs het WNW Blankaart, we kiezen hier voor het WNW Blankaart omdat de analyse en ontwikkelde tool zo ook gelinkt kunnen worden aan het Strategisch Project IJzer- Handzamevallei dat op dit moment loopt. De ontwikkeling van de tool moet toelaten een inschatting te maken hoe een grotere samenhang en herkenbaarheid langsheen het netwerk kan worden gecreëerd. Een verbeterde samenhang en grotere herkenbaarheid moet ervoor zorgen dat de specifieke kenmerken van de verschillende Westhoek landschappen nog beter in de verf kunnen worden gezet in de toekomst. Dit wordt meteen ook toegepast in het aanpakken van een aantal plekken met een mindere beeldkwaliteit/herkenbaarheid door het (her)inrichten van een aantal knooppunten om een meer

herkenbaar beeld binnen éénzelfde landschapstype te creëren. De analyse van de beeldkwaliteit moet een instrument opleveren dat ook kan worden toegepast op de overige WNW'en verder in het project. Het werken aan de kwaliteit van het omliggende landschap moet zorgen voor een aangepaste inrichting en meer gericht beheer van de infrastructuur langsheen de routes dat eenvoudiger kan gecentraliseerd worden. Een meer herkenbaar landschap dat aansluit op de lokale landschappelijke kenmerken is aantrekkelijker voor de bezoeker en verstrekt op deze manier de toeristische en recreatieve troeven. 

  • Duurzame wandelbeleving Westhoek

Een tweede doelstelling van het project is het vergroten van de mogelijkheden om de diversiteit aan landschappen van de Westhoek te beleven. Enerzijds spelen we hierbij in op de vraag naar spreiding van de bezoekers in de Westhoek door het verfijnen van de bestaande WNW'en. En anderzijds spelen we in op de vraag om de nog onbekende en onbeminde delen van de Westhoek beleefbaar te maken voor de inwoners en de toerist of recreant door het inrichten en ontwikkelen van nieuwe WNW'en. Waar het aanpakken van de beeldkwaliteit zoekt naar een grotere herkenbaarheid en versterking van de landschappelijke kenmerken moet deze doelstelling een duurzamere oplossing bieden voor het landschap in de Westhoek. Een spreiding van de wandelaars zal het geheel aan paden en trage wegen op specifieke plaatsen op de netwerken ontlasten. Dit komt ten goede aan het beheer en het onderhoud dat nodig is voor de druk bewandelde netwerken op vandaag zonder daarom in te boeten aan mogelijkheden, integendeel. De nieuwe netwerken stimuleren ook het ontdekken van vaak minder bezochte delen van de Westhoek en moeten zo ook daar de stakeholders van het platteland dichter bij elkaar brengen en de mogelijkheden voor verbreding in land- en tuinbouwsector ten volle gaan benutten. 

Heel concreet willen we het volgende bereiken met het project:

  • Ontwikkelen van een nieuwe methodiek om de beeldkwaliteit van het landschap in de Westhoek in kaart te brengen.
  • Verhogen van de bewustwording rond het belang van beeldkwaliteit in de Westhoek.
  • Beter spreiden van het aantal wandelaars in de Westhoek.
  • Zorg dragen voor het landschap in de Westhoek.
  • Het creëren van een economische meerwaarde op het platteland door producten met lokale ondernemers te ontwikkelen.
  • Dichter bij elkaar brengen van een aantal stakeholders op het platteland en de mogelijkheden voor landbouwverbreding ten volle benutten.
  • Versterken van de relatie tussen landbouwer en burger waardoor het maatschappelijk draagvlak voor de landbouwsector groter wordt.
  • Aantrekkelijker maken om te wonen op het platteland door het creëren van een meerwaarde voor de inwoners.
  • Vergroten van het welzijn van inwoners en bezoekers door het aanbieden van kwalitatieve wandelmogelijkheden en een kwalitatief landschap.
Uitvoering

Diksmuide, Vleteren, Houthulst, Lo-Reninge, Ieper, Langemark, Heuvelland, Wervik, Mesen, Poperinge, Zonnebeke

Adres

België

Delen: