Terug naar Agenda

Radio Platteland - plattelandssymposium Antwerpen

Studiedag
Fysiek

Afgelopen jaren versterkten tientallen plattelandsprojecten ons (en jouw) platteland! Benieuwd welke initiatieven hieraan bijdroegen? Ontdek de projecten en kom luisteren naar inspirerende sprekers tijdens ons gratis symposium Radio Platteland. Op maandag 12 december 2022 verwelkomen we je op een unieke locatie: de serres van Den Berk Délice in Rijkevorsel.

Wat?

Radio Platteland is een symposium én slotfeest over het Antwerpse Platteland. Tijdens deze interactieve dag blikken we terug op de afgelopen projecten en kijken we vooruit: hoe zetten we onze plattelandssubsidies de komende jaren in?

Ontmoeting, doen en inspirerende talks staan centraal. De dag is omkaderd met een doorlopend radioprogramma, projecten-expo en uiteraard, lekkere lokale hapjes.

Programma

Voormiddag - vooruitblik

9u30: verwelkoming + keynote door Tom Palmaerts, futurist en trendwatcher, hij neemt je mee in zijn visie voor de komende 10 jaar rekening houdend met generaties, verstedelijking van het platteland, mobiliteit, noodzaak van connectie, enz.

10u45: een halfuur koffiepauze met een message party (echt waar!) en een radiostudio met interessante interviews en uiteraard muziek (die jij mee bepaalt)

11u15: 2 rondes over de toekomstige thema's voor ons platteland. Je kan inschrijven voor 2 van onderstaande sessies:

 • Innovatieve en duurzame lokale landbouwproductie en -afzet, en valorisatie van biomassaresten. Sprekers worden weldra bekendgemaakt!
 • Leefbare en Levendige Dorpen: spreker wordt weldra bekendgemaakt!
 • Biodiversiteit en Landschapskwaliteit waarbij Bas Van der Veken van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete ons meeneemt in de mogelijkheden voor het landschap in de Kempen.
 • Gebiedsanalyse van de LEADER-gebieden: we stelden een bureau aan om de uitdagingen en opportuniteiten voor de LEADER-gebieden ronde de 3 bovenstaande thema's in beeld te brengen. Benieuwd naar deze resultaten? Volg dan deze sessie!
 • Rondleiding in de serres van Den Berk Délice: de eigenaars van deze unieke locatie geven je graag een blik op hun indrukwekkende serres.

Namiddag - terugblik

14u00: 4 promotoren stellen hun project op een flitsende manier (pecha kucha-stijl) voor aan jou.

14u40: heel wat plattelandsprojecten ontwikkelden tools die mogelijks ook voor jou interessant zijn. Tijdens workshops kan je de tools ontdekken en vragen stellen aan de promotoren over de toepassing ervan. In de eerste ronde kan je kiezen voor:

 • AR-TUR << Dorpse Architectuur >> Met de toolbox dorpsarchitectuur ondersteunt Artur vzw lokale besturen in een betere dorpse architectuur. In deze workshop worden dorpse tactieken en figuren aangereikt in gerealiseerde projecten, als eerste inleiding tot de toolbox.
 • RURANT << Ondernemerscoach >> dit project zette verschillende ondernemers op het juiste pad in de realisatie van hun plattelandsdroom. Benieuwd of in deze methodiek ook interessante lessen voor jou zitten, schuif dan mee aan voor deze workshop.
 • Retie en RURANT << Kempens en Reties Open Ruimte Platform >> Aan de slag gaan met een multifunctioneel gebruik van de open ruimte is een uitdaging. Ga met deze promotoren in gesprek over het belang van hun Open Ruimte Platform in de zoektocht naar optimalisatie, samenwerking en nieuwe projectinitiatieven.
 • BOS+ << Grasduinen van Bos tot Boer >> spelenderwijs de verwevenheid tussen landbouw en natuur ontdekken. Dat is wat Bos+ in dit project realiseerde in samenwerking met landbouw, natuur en scholen. Neem deel aan één van de activiteiten van de startmodule in deze workshop.

15u15: pauze

15u45: Tweede ronde workshops van plattelandsprojecten waarbij je kan kiezen voor:

 • Hoogstraten << Top in je Kop >> Top in je Kop zet in op mentaal welzijn van jongeren door in te zetten op samenwerking tussen verschillende aanbieders van hulpverlening over gemeentegrenzen heen. Beleef aan de hand van een aantal casussen hoe zij dit aangepakt hebben.
 • Samenwerkingsproject LEADER Kempen Oost en LEADER Hageland+ << Helemaal van Hier >> Lokale besturen en handelaars slaan de handen in elkaar om de lokale sfeer van authenticiteit, verbondenheid en kwaliteit te verspreiden in hun dorp.  Hoe zij samen bewoners aansporen om lokaal te kopen en zo zorgen voor ontmoeting en ondersteuning van het lokale verenigingsleven, ontdek je in deze workshop.
 • RURANT << Gebiedsgericht werken met rurale ondernemers >> Rurale ondernemers kunnen een belangrijke rol spelen in lokale gebiedsontwikkeling. Hoe je ondernemers betrekt op het gebied en eigenaarschap geeft, kom je te weten in deze workshop met o.a. lessons learned uit het gebiedsgericht project ARO (Arendonk, Ravels, Oud-Turnhout).
 • Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete << Wegwijs in ontharding >> Samen met Breekijzer vzw toont deze promotor hoe je de RE-MOVE-methodiek kan gebruiken om een onthardingsstrategie voor jouw gemeente uit te stippelen. De focus ligt hierbij op lokale wegen type III in het buitengebied.

16u20: afsluitend panelgesprek met terugblik op de dag.

 

We sluiten feestelijk af om 17u met een receptie en lokale hapjes.

Voor wie?

Radio Platteland is voor iedereen met interesse in het platteland. Heb je zelf een project lopen? Heb je ideeën voor een toekomstig project en wil je inspiratie opdoen? Ben je simpelweg een supporter van het platteland? Iedereen is welkom!

Inschrijven

RURANT en Provincie Antwerpen

De serres van Den Berk Délice in Rijkevorsel, thv Berkenrijs 4
2310 Rijkevorsel
België

Delen: