De vraag naar smakelijke en duurzame voeding groeit, maar momenteel bestaat er een mismatch tussen telers, leveranciers, cateraars en eindgebruikers. Landbouwers zoeken naar een stabiele en voorspelbare afzetmarkt, terwijl de horecasector vaak op korte termijn bestellingen plaatst en flexibiliteit vereist. Dit resulteert in fluctuerende vraag en aanbod, evenals variabele prijzen, wat de overgang naar een duurzame voedingsindustrie bemoeilijkt. Deze operationele groep gelooft in oplossingen door middel van open samenwerking en het overwinnen van drempels. +s in de voedingsindustrie te inspireren om ook duurzame stappen te zetten.
Het doel van dit project is het overwinnen van drempels die het introduceren van duurzame en lokale producten in grootkeukens en cattering-settings belemmeren. Het project beoogt korte ketenproducten van boeren van Kort’om Leuven praktisch toegankelijk te maken voor grootkeukens aan een aanvaardbare prijs en korte keten in te bedden in het ontwerp van aanbestedingen en contracten. In de bestekken worden duurzaamheidscriteria geïntegreerd om zo korte keten meer aan bod te laten komen. Het uiteindelijke doel is om de toegang tot lokale, seizoensgebonden en gezonde voeding te vergroten.
Het project wordt in drie fasen uitgevoerd. In de oriëntatiefase wordt de huidige situatie in kaart gebracht. Dit omvat het identificeren van drempels en kansen, het analyseren van prijsbepalende factoren en het onderzoeken van de vereisten van de eindklanten. In de implementatiefase worden op basis van de bevindingen uit de oriëntatiefase specifieke stappen ondernomen om drempels weg te nemen en kansen te benutten. In de terugkoppelingsfase wordt aan het einde van het project een evaluatie uitgevoerd om de belangrijkste bevindingen te delen. Deze fase richt zich op het delen van de informatie en het identificeren van obstakels en drempels die nog moeten worden overwonnen.
België