Podcast Aan de Rand van het Land

Program period
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Measure
LEADER
Theme
Open ruimte vrijwaren en ontwikkelen
Province
Antwerpen
Local Group
PG MarkAante Kempen+
Project cost
€54.725,00
Promotor
Stad Hoogstraten
Period
-
Situation

Met de podcast Aan de Rand van het Land ontsluiten VisitHoogstraten & Stichting Kempens Landschap het verhaal - het verleden, het heden én de toekomst - van de voormalige landbouwkolonie Wortel-Kolonie. De podcast heeft als doelstelling bezoekers te sensibiliseren, te informeren en om een draagvlak te creëren voor het belang van de open ruimte die wordt gecombineerd met voedselproductie, biodiversiteit en actieve landbouw. De podcast bewaart de ontstaansgeschiedenis van Wortel-Kolonie voor volgende generaties en dit op een duurzame en innovatieve manier. Drie vervolgafleveringen vertelle

 1. het straffe verhaal van de redding van Wortel-Kolonie, het ontstaan van het burgerinitiatief, de mars op Wortel en het ontstaan van Stichting Kempens Landschap.
 2. De nieuwe vormen van armoedebestrijding: welke huidige initiatieven zijn ontstaan en op welke manier nemen zij hun zorgrol voor de natuur, de landbouw en minderheden op?
 3. De internationale dimensie: al in 1820 werkten het huidige Vlaanderen en Nederland samen. Zitten er lessen in voor de armoedezorg van de geglobaliseerde 21ste eeuw?
Goals
 1. De ontstaansgeschiedenis van Wortel-Kolonie als landbouwkolonie op een belevingsvolle manier ontsluiten naar het grote publiek toe. De podcast geeft informatie over:
  1. Wortel-Kolonie is mondiaal een unicum: Het hand in hand gaan van een waardevol natuurgebied én traditionele landbouw vanaf het ontstaan in 1822 tot de dag van vandaag 200 jaar later.
  2. Wortel-Kolonie als Unesco Werelderfgoed: De revolutionaire armoedebestrijding die in de 19de eeuw ontstond door landbouwkolonies te ontwikkelen waar mensen werden gevormd en opgeleid om zo hun leven in de toekomst opnieuw op de rails te krijgen.
 2. Bezoekers sensibiliseren, informeren en een draagvlak creëren voor het belang van de open ruimte die wordt gecombineerd met biodiversiteit, voedselproductie en traditionele landbouw.
 3. De toeristische beleving van Wortel-Kolonie naar het brede bezoekerspubliek naar een hoger niveau tillen.
 4. Bezoekers aantrekken en verhogen van het verblijfstoerisme in Hoogstraten door Wortel-Kolonie als eerste cultuurlandschap uit te lichten.
 5. Het bewaren van de geschiedenis van Wortel-Kolonie voor de komende generaties.
Execution

Wortel

Delen: