'Zaadjes van Geluk' moet mentaal welzijn bespreekbaar maken bij jonge landbouwers

Starters in de landbouw

In het Vlaams-Brabantse Linter is donderdag een nieuw educatief traject voor land- en tuinbouwscholen voorgesteld, in aanwezigheid van Vlaams minister voor Landbouw. Het traject 'Zaadjes van Geluk' moet mentale moeilijkheden bespreekbaar maken voor jonge boeren.

 

Landbouworganisaties zien de mentale gezondheid van landbouwers naar eigen zeggen jaar na jaar achteruitgaan. Enerzijds is het volgens hen te wijten aan financiële moeilijkheden, klimaatverandering en wetgeving die geregeld verandert. Anderzijds is het voor sommige landbouwers nog steeds 'not done' om over mentaal welbevinden te praten, waardoor het taboe net in stand wordt gehouden.

Om een en ander aan te pakken, hebben verschillende organisaties samengewerkt om een educatief traject op poten te zetten. Voor land- en tuinbouwscholen is er een pakket samengesteld: er zijn uitgewerkte groepssessies, magazines die inzetten op het informeren en op langere termijn 'zaaien van geluk' en een 'zaaikalender' met groepsopdrachten en suggesties om de omgeving zo in te richten dat aandacht voor mentale gezondheid gestimuleerd wordt. Dit traject is het resultaat van het EIP-project “Mentaal welbevinden begint op school” gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

"Het hoofddoel is om studenten meer kennis en kunde over mentaal welbevinden aan te reiken", vertelt Stefanie Verduyn, stafmedewerker mentaal welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. "Zo zijn ze in het werkveld beter gewapend om met de vele uitdagingen in de landbouwsector om te gaan. Het traject laat hen ook stilstaan bij hun keuzes, doelen en de schoonheid van het beroep. Want land- of tuinbouwer zijn, is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel."

Minister Brouns zet zijn schouders onder het project. "Al tijdens de landbouwopleidingen krijgen jonge boeren dankzij 'Zaadjes van Geluk' voortaan handvaten aangereikt om hun individuele vaardigheden rond geestelijke gezondheid beter te ontwikkelen", zegt hij. "We moeten onze boeren koesteren: zo zorgen we ervoor dat de landbouw in Vlaanderen een duurzame toekomst tegemoet gaat."

Het project is een samenwerking tussen Gezond Leven vzw, ILVO, Boeren op een Kruispunt, Groene Kring, Odisee Hogeschool en Jong-ABS.

Zaadjes van Geluk
Delen: