Ontdek de 10 goedgekeurde demonstratieprojecten rond klimaatrobuuste land- en tuinbouw

Kennis en innovatie
Vorming en advies
Fruitteelt PCFruit
Melkvee

Demonstratieprojecten dragen bij tot het bewust maken van land- en tuinbouwers van nieuwe duurzame praktijken en technieken, waarbij ze worden aangemoedigd om deze toe te passen op hun eigen bedrijf. Het stimuleren van de toepassing van methoden op het gebied van klimaatrobuuste land- en tuinbouw stond centraal in de oproep van 2023. Hieronder ontdek je welke tien projecten geselecteerd zijn om bij te dragen aan klimaatadaptatie en -mitigatie in de land- en tuinbouw. 

Projecten rond klimaatadaptatie via klimaattrajecten

Met de demonstratieprojecten ‘Demo Klimrek Akkerbouw’ en ‘Demo Klimrek Varkens’ wil men zo veel mogelijk akkerbouwers en varkenshouders inspireren en aanmoedigen om zelf aan de slag te gaan met klimaatscans en simulaties van bedrijfsspecifieke klimaatmaatregelen en ze inzicht geven in hoe ze hun klimaatvoetafdruk kunnen verlagen. 

Projecten rond klimaatadaptatie bij bieten, wintervlas en kleinzadige groenteteelten

  • Het demonstratieproject ‘voederbieten, een oud maar (klimaat)robuust gewas’, streeft ernaar om voederbieten opnieuw in de kijker te zetten. Hierbij worden facetten van de teelt, de bewaring en de vervoedering belicht, met bijzondere aandacht voor rassenkeuze en weerstand tegen de veranderde weersomstandigheden enerzijds en bewaring/vervoedering anderzijds.
  • Via het demonstratieproject ‘Wintervlas als antwoord op het veranderende klimaat’ doen Vlaamse vlastelers kennis op over de teelt van wintervlas als klimaatrobuust alternatief voor zomervlas.
  • Het doel van het demonstratieproject KIEM is om kleinzadige groenten, zoals wortelen, uien en witloof, tijdens droge periodes kort na het zaaien effectief en efficiënt te irrigeren om een gelijkmatige kieming en opkomst van het gewas te garanderen. 

Projecten rond klimaatrobuustheid en de bodem

  • OSOBOBO: Organische stof in boomkwekerijbodems. De hoofddoelstelling van dit project is het verkennen van diverse methoden om het organische stofgehalte (OS) in bodems voor sierteelt sneller te verhogen met als resultaat het vastleggen van koolstof in de bodem.
  • Jonge boeren, levende grond is een demonstratieproject dat vooral jonge landbouwers meer inzicht en een groter begrip wil geven over gezonde en levende bodems.
  • Regeneratieve fruitteelt is een teeltmethode die enerzijds minder schade aanbrengt aan het milieu en anderzijds meer leven in de bodem brengt. Via het project ‘Regeneratieve fruitteelt’ worden de telers technieken bijgebracht die een hoger koolstofgehalte van de bodem en meer biodiversiteit tot gevolg zullen hebben.

Projecten rond klimaatrobuustheid en melkvee

  • Het demonstratieproject ‘Vruchtwisseling voor een robuust melkveebedrijf’ heeft als doel om melkveebedrijven te ondersteunen bij het ontwikkelen van een geslaagde vruchtwisseling en ze klimaatrobuuster te maken: door een verbeterde bodemgezondheid, krijgt men een stabielere opbrengst en de landbouwer doet aan risicospreiding.
  • Beweiding als PAS-maatregel en de klimaatuitdagingen zorgen voor een vernieuwde interesse voor beweiden vanuit de melkveehouderij. Het is voor een melkveehouder een vraagteken hoeveel vers gras de koeien precies opnemen en hoe het stalrantsoen hierop moet aangepast worden. Beweiding brengt ook extra arbeid met zich mee. Zeker voor robotmelkers is beweiden een uitdaging. Het project ‘GePASt beweiden – Naar een klimaat- en milieubewuste beweiding’ biedt antwoorden. 

 

Projectendatabank

Meer informatie over bovenstaande demonstratieprojecten vind je in de projectendatabank van het Vlaams Ruraal Netwerk. Je kan hier filteren op type maatregel, onderwerpen of in de zoekbalk een bepaald begrip ingeven. Ook de geselecteerde EIP-projecten van de oproep 2023 zullen hier zo snel mogelijk in komen. 

Ben je op zoek naar projecten van over heel Europa? Neem dan een kijkje in de databank van onze Europese collega’s van het EU CAP Network: Projects | European CAP Network (europa.eu). Zij hebben een databank met de 3000 operationele groepen van de afgelopen programmaperiode, daarnaast kan je er ook de 400 horizon 2020 projecten terugvinden. 

Demonstratieprojecten

Meer algemene informatie over demonstratieprojecten kan je terugvinden op Wat zijn demonstratieprojecten? | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be). Bovenstaande voorbeelden zijn uit de oproep van 2023. Momenteel is de oproep van 2024 ook lopende. Tot en met 30 april kunnen projecten ingediend worden voor VLIF innovatiedemonstratieprojecten en EIP-operationele groepen

 

Delen: