Kick-off 'Boerendagen'

LEADER en samenwerking
Boerendagen Plattelandsklassen vzw

In Wolvertem, in Vlaams-Brabant, is maandag de kick-off gegeven van de 'Boerendagen'. Ruim 100 leerlingen uit het vijfde leerjaar van basisscholen in Meise en Vilvoorde brachten een bezoek aan de landbouwbedrijven van Jonathan De Cock en Elke De Roos, zo meldt VILT. Tussen de koeien en het witloof leerden de kinderen over korteketenlandbouw, melkvee en akkerbouw. “We merken dat kinderen ver verwijderd zijn van alles wat met landbouw en voedselproductie te maken heeft. Het doel is om jongeren te triggeren om opnieuw die connectie met de oorsprong van hun voedsel te maken”, vertelt Peter De Donder, coördinator bij Plattelandsklassen.

Arbeidsintensieve witloofteelt

De kinderen volgen verschillende workshops waarin diverse landbouwsectoren aan bod komen. Elke De Roos zet voor de gelegenheid graag de deuren van haar witloofkwekerij open. “Veel kinderen wisten niet hoe de witloofteelt in z'n werk gaat en hoe arbeidsintensief het is. Als de leerlingen enthousiast vertrekken en iets hebben bijgeleerd, dan is het voor mij een geslaagd project”, besluit de witloofboerin.

Fien (11) is één van de leerlingen die de witloofboerderij van Elke bezoekt. “In witloofteelt kruipt veel meer werk dan ik aanvankelijk dacht. Het duurt toch wel een tijdje voordat je het eten op je bord krijgt. Ik kijk echt op naar de manier waarop ze witloof telen.”

Meer info vindt u terug in het Vilt-artikel.

Copyright foto: Provincie Vlaams-Brabant / Plattelandsklassen vzw

Delen: