Twaalf Vlaams-Brabantse plattelandsprojecten krijgen samen 1,2 miljoen euro subsidies om verbinding tussen inwoners te versterken

Personen van verschillende projecten samen
Vier personen houden cheque vast

De provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en Europa hebben samen 1,2 miljoen euro aan subsidies toegewezen aan zo’n 12 plattelandsprojecten. Zo krijgt de gemeente Lennik 155.530 euro om rolstoelvriendelijke wandelpaden te maken en in Halle krijgen de scouts van Sint-Rochus 130.000 euro om nieuwe scoutslokalen te bouwen.

Het gaat om projecten die van het platteland een betere plek maken om te wonen, de landbouw ondersteunen of verbinding tussen de inwoners versterken. Vier van die projecten liggen in het Pajottenland. De gemeente Lennik krijgt 155.530 euro om rolstoelvriendelijke wandelpaden aan te leggen. In Asse wil Ferm Thuiszorg een opleidingslokaal inrichten om meer mensen naar de thuiszorg te leiden, om meer mensen uit hun isolement te halen. En in Buizingen krijgt de vzw Zennedal-Ommekaar 48.000 euro om de tuin aan het kamphuis heraan te leggen.

Wandelpaden in Lennik

“We merken dat ons toeristisch potentieel vooral in het wandelen zit en dat er ook een hele grote nood is om de natuur in Lennik toegankelijker te maken”, zegt Filip Verhaegen van de gemeente Lennik. “We zitten eigenlijk met een aantal zorginstellingen, woonzorgcentra die een grote behoefte hebben om te gaan wandelen. Maar het glooiende mooie landschap in het Pajottenland is niet altijd zo toegankelijk. Met die subsidie kunnen we nu op die behoefte inspelen”, legt Verhaeghe uit. “Concreet willen we een toegankelijk wandelpad aanleggen dat de link legt tussen het natuurpark en de groene gordel rond Lennik. Door de bestaande infrastructuur uit te breiden met vlonderpaden, met de aanleg van betonpaden en fijne steenslag om die mooie natuur te ontsluiten. Niet enkel voor rolstoelgebruikers, maar ook voor gezinnen met buggy's en dergelijke.”

Scoutslokalen in Halle

Ook de Sint-Rochus Scouts in Halle zijn blij met de subsidie. “Momenteel zitten de scouts van Sint-Rochus in containerlokalen in de Biezeweide. Die waren goed voor 15 jaar, tenminste dat was het aanvankelijke opzet”, zegt Willem Balliauw van de vzw Scouting Halle. “Maar ondertussen zijn we 25 jaar verder en hebben we eigenlijk geen zicht op beterschap. Vandaar dat we vanuit de vzw begonnen zijn om het project leven in te blazen en draagvlak te creëren om nieuwe lokalen te bouwen in Halle. Weg van de huidige locatie op de Biezenwei. Daar ligt een residentiële wijk en ook qua parkeergelegenheid is daar dat eerder een onveilige locatie. Daarom willen we de nieuwe lokalen bouwen op het Kruisveld. We willen ze dan ook voor andere doeleinden gebruiken dan enkel en alleen scouting op zondagnamiddag.” Zo zouden andere verenigingen en jeugdorganisaties de lokalen kunnen afhuren voor eigen activiteiten of kampen.

Bron: VRT Nieuws, 17 januari 2023

Copyright foto's: Ingrid Depraetere

Delen: