Milieu en klimaat
Karlien en Bastiaan verwelkomen ons op het Redingenhof, hun landbouwbedrijf in het landelijke Boutersem. Bastiaan nam het bedrijf in 2010 over van zijn ouders en vormde het om tot een gemengd bedrijf met 3000 varkens en akkerbouw. Bij de overname lag de focus voornamelijk op vleesvee. “In die periode was vleesvee financieel niet interessant en er moesten veel investeringen gebeuren. Vleesvee combineren met akkerbouw is geen evidentie. Het vleesvee at de energie vanuit de akkerbouw op: stro, pulp van de bieten, mais en gras. Nu kan ik dit allemaal verkopen”, zegt Bastiaan. “Bovendien overlappen de piekmomenten van akkerbouw en vleesvee in het jaar, hierdoor is het bij ons niet haalbaar om beide écht goed te doen”, vult Karlien aan. Daarom besloten ze een andere richting in te slaan.

Tijdens de democontrole krijgen deelnemers uitleg over de ecoregeling bufferstroken. Links van de groep is een faunamengsel aangelegd, rechts aardappelen, onderaan vlas.