Vlaams Eiwitactieprogramma wordt steeds concreter

Duurzaam ondernemen

Het eiwitactieprogramma, dat kadert in de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030, draait op volle toeren, meldt het Departement Landbouw en Visserij. Zo staan momenteel 76 concrete acties op de planning waarvan er 19 steun krijgen van het Departement om hun voorstel voor een meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren. “Eiwitten zijn een opportuniteit voor economie, ondernemerschap en innovatie: ze creëren nieuwe mogelijkheden voor alle schakels in de agrovoedingsketen”, aldus de Vlaams landbouwminister.

Insecten, micro-algen, microbiële eiwitten, gras(klaver), luzerne, veldbonen, lokale soja, noten, rode bonen, gele erwten en kikkererwten… Het zijn allemaal voorbeelden van eiwitbronnen die het lokale aanbod van eiwitten diversifiëren en verduurzamen. Maar ook nevenstromen zoals aardappelschillen, preiloof, kippenpoten of -pluimen en zelfs ethanol, een reststroom van de metaalverwerkende industrie, krijgen in het kader van het eiwitactieprogramma een hoogwaardig tweede leven in de vorm van diervoeder of menselijke voeding. Het eiwitactieprogramma past ook in de Vlaamse voedselstrategie, die voluit de kaart trekt van meer plantaardige en lokale eiwitten.

In februari 2021 lanceerde de toenmalige minister van landbouw de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030. Deze strategie wil eiwitten, van productie tot consumptie, verduurzamen en diversifiëren en kreeg enkele maanden geleden al een vervolg met het eiwitactieprogramma 2022. Het programma telt momenteel 76 acties van verschillende actoren uit het beleid, de keten, het middenveld en het onderzoek om stappen vooruit te zetten bij de eiwitvoorziening, -verwerking en -consumptie. 

Van deze 76 acties ontvangen 19 samenwerkingsprojecten van het Departement Landbouw en Visserij steun om hun voorstel voor een meer duurzame en lokale eiwitvoorziening te realiseren. De acties zijn verdeeld over de zes strategische doelstellingen van de eiwitstrategie: duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie. 

Lees het volledige artikel op www.vilt.be

Bron: VILT, 14 december 2022

 

Het volledige eiwitactieporgramma is beschikbaar op de website van het Departement Landbouw en Visserij. Meer uitleg over de 19 eiwitprojecten vindt u op Projecten realisatie eiwitstrategie | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be) 

Delen: