Wereldbodemdag: Uniek bodempaspoort in de kijker

Milieu en klimaat

Sinds september kunnen alle Vlaamse landbouwers hun bodempaspoorten raadplegen van de percelen die ze gebruiken. Geen betere dag dan Wereldbodemdag om dit nieuwe maar nog onbekende hulpmiddel in de schijnwerpers te plaatsen. “Ons Vlaams uitgebreid bodempaspoort is vrij uniek. Vanuit andere landen zien we de belangstelling ervoor groeien”, aldus Greet Ruysschaert, onderzoeker duurzaam bodembeheer bij het instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek. (ILVO).

bodem
Tractor voegt houtsnippers op veld toe

Foto: Inwerken van houtsnippers voor het verhogen van organisch koolstofgehalte

Wat houdt het bodempaspoort in?

“Het bodempaspoort is een hulpmiddel dat voort is gevloeid uit een idee binnen ILVO”, aldus Ruysschaert. “Tot voor kort was de informatie over de bodems van landbouwpercelen vrij versnipperd. Zo konden landbouwers bodemgegevens vinden via publieke bronnen en private bronnen. Alle informatie was voorhanden maar het was niet echt toegankelijk. Aan de hand van het bodempaspoort kunnen landbouwers nu gemakkelijk alle informatie over de bodem van hun percelen bekijken via een applicatie binnen het e-loket.”

Zo kan op het paspoort de gewashistoriek geraadpleegd worden, maar ook bodeminformatie over bijvoorbeeld erosiegevoeligheid, bodemtextuur, waterhuishoudingsaspecten of informatie die uit satellietbeelden komt zoals bepaalde indexen die het gewasgroeiverloop weergeven.

“Er komt steeds meer aandacht voor de bodemkwaliteit”, duidt Lucas Van Dessel, maatregelbeheerder van het Departement Landbouw en Visserij. “Wij willen de landbouwer hierin faciliteren met het bodempaspoort. Hoe meer informatie er verzameld kan worden op een toegankelijke manier, hoe vlotter het kan zijn voor de landbouwer om keuzes te maken ten voordele van de bodemkwaliteit van zijn percelen.”

Geen controletool

Ruysschaert benadrukt dat het bodempaspoort geen controletool is maar een hulptool voor landbouwers en adviseurs. “Het is een hulpmiddel om de informatie samen te brengen en toegankelijk te maken zodanig dat de landbouwer inzicht krijgt over de kwaliteit van de bodems van zijn percelen en de evolutie ervan. Deze inzichten kunnen de landbouwer verder helpen met beslissingen ten gunste van de bodem.”

Dat het bodempaspoort niet gebruikt zal worden zoals een CarPass, waarbij het verplicht is om het document door te geven bij verkoop, wordt ook bevestigd bij het Departement Landbouw en Visserij. "Het bodempaspoort is geen certificaat over de bodemgesteldheid die verplicht doorgegeven moet worden als de grond verpacht of verkocht wordt”, aldus Lucas Van Dessel, maatregelbeheerder van het Departement Landbouw en Visserij. "In de toekomst zal de landbouwer wel de mogelijkheid hebben om zijn gegevens met anderen te delen, maar dit is volledig vrijwillig. Het is niet zo dat de eigen bodemgegevens van de landbouwer automatisch gedeeld zullen worden met de gebruikers van het perceel.”

Ecoregeling

Met het nieuwe GLB wil het Departement Landbouw en Visserij het gebruik van het bodempaspoort stimuleren. Zo zijn er twee ecoregelingen, 'Verhogen Organische Koolstofgehalte' en 'Bodempaspoort' waarbij de landbouwer via het bodempaspoort de resultaten van de bodemanalyses voor de ecoregeling zal moeten aantonen. “We willen de landbouwers hiermee motiveren om oog te hebben voor de bodemkwaliteit en het bodempaspoort te gebruiken", legt Van Dessel uit.

Lees het volledige artikel op www.vilt.be

Bron: VILT, 5 december 2023

Delen: