Landbouwers in Riemst zaaien massaal kruiden en granen voor akkervogels: “Koploper in Vlaanderen”

Biodiversiteit

Dit jaar tekenden 24 extra boeren in Riemst een beheerovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Dat zijn er zes keer zoveel als vorig jaar. De landbouwers zetten samen zo’n 46,8 hectare in voor biodiversiteit: ze zaaien voedselgewassen voor akkervogels, leggen houtkanten aan en kiezen voor bloemen die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. De forse toename aan overeenkomsten in Riemst is opvallend, want het aantal beheerovereenkomsten elders in Vlaanderen blijft dalen.

Afhaalmoment zaaimengsel

Afhaalmoment zaaimengsel in aanwezigheid van minister Jo Brouns

Met het afsluiten van een beheerovereenkomst met VLM beloven landbouwers in ruil voor een vergoeding om vijf jaar lang verschillende beheermaatregelen op een deel van hun percelen uit te voeren die de biodiversiteit in het landbouwgebied bevorderen. Vorig jaar tekende slechts vier Riemstse boeren in, maar dit jaar telt de Limburgse gemeente in totaal 36 landbouwers met een areaal van 73,8 hectare aan beheerovereenkomsten ten voordele van de biodiversiteit. “Daarmee is Riemst koploper en een voorbeeld voor andere gemeenten met geschikte beheergebieden in Vlaanderen”, klinkt het bij VLM.

Beheergebied voor bedreigde akkervogels

Een van de voornaamste redenen voor deze stijging is de aanwezigheid van belangrijke beheergebieden voor akkervogels in de gemeente, waaronder dat van de in Vlaanderen sterk bedreigde grauwe gors. Daarnaast heeft VLM via zijn bedrijfsplanner inspanningen geleverd om landbouwers te motiveren beheerovereenkomsten af te sluiten. De meeste beheerovereenkomsten in Riemst zijn gericht op de bescherming van die akkervogels. Daarbij worden percelen ingezaaid met een mengsel van kruiden en zaaddragende gewassen die niet geoogst worden. Dat zorgt voor een rijk voedselaanbod voor overwinterende akkervogels, zoals de veldleeuwerik, grauwe gors en geelgors.

Boost voor insecten

Maar ook bloemenakkers winnen aan populariteit. Deze akkers verhogen het voedselaanbod voor insecten, zoals bijen en vlinders. Deze insecten zijn op hun beurt voedsel voor akkervogels, zoals de veldleeuwerik en de gele kwikstaart. Daarnaast dragen Riemstse landbouwers hun steentje bij aan het landschap door het onderhoud van bijna vier kilometer hagen.

Verzoening landbouw en natuur

"Ik juich het sterk toe dat landbouwers in Riemst overtuigd zijn van het belang van deze maatregelen die voedselproductie en biodiversiteit met elkaar verzoenen", zegt minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v). De minister bracht een werkbezoek aan enkele landbouwers die hebben deelgenomen aan de groepsaankoop van zaaigoed van het Regionaal Landschap Lage Kempen.

De Riemstse landbouwers bleken de grootste afnemers van zaden binnen de groepsaankoop te zijn. "Ik kijk dan ook met veel interesse naar deze resultaten. Ik hoop dit goede voorbeeld mee te kunnen uitdragen naar andere gebieden in Vlaanderen die interessant zijn om de leefgebieden voor akkervogels een duwtje in de rug te geven. De beheerovereenkomsten zorgen immers voor voedsel, nestgelegenheid en dekking", aldus Brouns.

Lees het volledige artikel op: vilt.be

Bron: VILT, 17 april 2025, foto: VLM

Delen: