Landbouwer John Van Elsen beheert bijna 30 hectare leefgebied voor akkervogels in de Brabantse leemstreek

Biodiversiteit
Landbouwer en bedrijfsplanner VLM op een veld
Overzicht beheerovereenkomsten op landbouwpercelen landbouwer

Op een zonnige lentedag neemt landbouwer John Van Elsen ons mee om de percelen te tonen die hij aangelegd heeft met een beheerovereenkomst. Behalve het uitbundige gezang van een veldleeuwerik in de lucht, is het stil op het leemplateau van Bertem. Uit een recent ingezaaid perceel naast ons, vliegt ineens een veldleeuwerik weg. Zou daar een nest met kleintjes zijn? ‘Je zou het nest nooit vinden’, zegt John. ‘Die veldleeuwerik is slim: hij loopt eerst een eindje weg van zijn nest voor hij begint te vliegen!’

John Van Elsen nam in 1988 het landbouwbedrijf over van zijn ouders, die grondwitloof kweekten. Hij teelt suikerbieten, wintergerst, wintertarwe en haver. Daarnaast sloot hij beheerovereenkomsten voor een groot deel van zijn landbouwpercelen. Op bijna 30 van zijn 72 ha landbouwpercelen voert hij een beheer uit dat de biodiversiteit, en vooral de akkervogels, ten goede komt.

Rauwerd Roosen is intussen 14 jaar de bedrijfsplanner voor John. Elk jaar spreken ze af om te bekijken welke beheerovereenkomsten er op zijn bedrijf mogelijk zijn, welke beheerovereenkomsten ten einde lopen en of John die wil vernieuwen. Ook bij problemen of vragen over zijn beheerovereenkomsten, kan John bij Rauwerd terecht.

Lees het interview met landbouwer John en bedrijfsplanner Rauwerd op pers.vlm.be

Foto 1: Landbouwer John en bedrijfsplanner Rauwerd ​ bespreken de resultaten op het terrein

Foto 2: Overzicht van de beheerovereenkomsten op de landbouwpercelen van landbouwer John Van Elsen

Bron: VLM, 13 juli 2023

Delen: