
Sinds de lancering in december vorig jaar zijn via de Vlaamse kennisportefeuille voor landbouwers bijna 400 steunaanvragen ingediend. Maar liefst 65 procent deed dat voor een klimaatscan, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. De subsidiemaatregel lijkt zijn weg naar het veld te vinden, maar met meer dan 14.800 actieve landbouwers in Vlaanderen blijft het groeipotentieel groot. “Al krijgen landbouwers nu 70 procent van hun adviezen gratis, betalen voor sensibiliserende adviezen blijft voor velen onwennig”, luidt het bij onderzoek- en adviesinstituut Inagro.
De kennisportefeuille is een subsidiemaatregel die landbouwers moet stimuleren om bedrijfsspecifieke adviezen aan te vragen of een opleiding te volgen, te vergelijken met de kmo-portefeuille. Voor de periode 2024-2025 krijgt elke actieve landbouwer een budget van 2.000 euro waarmee hij tot 70 procent van de kosten van een relevante opleiding of advies terugbetaald krijgen. Dertig procent legt hij zelf bij.
De meeste erkende vormingen en adviesdiensten hebben een ecologische inslag zoals bodemkwaliteit, bemesting, gewasbescherming, emissies en agro-ecologische praktijken. Maar de kennisportefeuille heeft ook enkele trajecten met een economische insteek, zoals advies over bedrijfstoekomstmogelijkheden of opleidingen in bedrijfsbeheer.
Klimaatscans populairst
Sinds de lancering in december vorig jaar werden 398 steunaanvragen ingediend, waarvan 364 aanvragen om een advies te krijgen en 34 steunaanvragen om een vorming te volgen. Een opvallende trend is de interesse naar klimaatscans: maar liefst 65 procent van alle aanvragen valt onder dit type. Met een klimaatscan krijgt een melkveehouder een grondige inkijk in de klimaatimpact van zijn bedrijf en welke maatregelen het meest geschikt zijn om deze impact te verlagen.
Daarin is het Melkcontrolecentrum (MCC-Vlaanderen) veruit de populairste aanbieder. “De kennisportefeuille heeft de interesse in de klimaatscans doen toenemen”, duidt Mich Gillis van het MCC-Vlaanderen. “Daarnaast speelt ook de timing van belang, binnen de zuivelsector ligt de focus momenteel sterk op het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Maar voor sommigen is de kennisportefeuille zeker het duwtje in de rug om een klimaatscan uit te voeren.”
PAS-adviezen
Ook agrarisch adviesbureau DLV (United Experts) is een populaire verlener van advies via de kennisportefeuille. “Doordat veel veehouders door de stikstofwetgeving hun bedrijfsvoering ingrijpend moeten aanpassen, krijgen we momenteel veel adviesaanvragen over heroriëntering. Landbouwers krijgen in deze adviezen duidelijkheid over hun PAS-referentie en wat ze ermee kunnen doen in de toekomst,” vertelt Delphine Druant van DLV (United Experts).
Naast de PAS-adviezen wordt bij DLV momenteel ook veel begeleiding bij bedrijfsovernames aangevraagd via de kennisportefeuille. “Dit zijn adviezen met zowel een economische als sociale insteek”, duidt Druant. “Door de onzekerheden van de afgelopen jaren lagen deze adviezen een tijd stil, maar nu beginnen zowel oudere als jonge landbouwers opnieuw na te denken over de toekomst van hun bedrijf.”
Het West-Vlaams onderzoeks- en adviesinstituut Inagro is de derde populairste adviesverlener via de kennisportefeuille. Al kan er van een boost niet onmiddellijk gesproken worden: de meeste aanvragen waren een verderzetting van begeleidingstrajecten bij reeds bestaande klanten.
“Maar we zijn alvast tevreden met het algemene kader dat de kennisportefeuille biedt voor adviesverlening. Het laat ons enerzijds toe om op een betaalbare manier individueel advies aan te bieden en het geeft anderzijds de landbouwer de kans om hiervan gebruik te maken”, klinkt het.
Lees het volledige artikel op op Kennisportefeuille uit startblokken: betalen voor advies blijkt struikelblok voor boeren | VILT vzw
Bron: VILT, 8 mei 2025
Meer informatie over de Kennisportefeuille kan u vinden op Kennisportefeuille | Landbouw en Zeevisserij