Welke technologie is het meest rendabel voor boeren?

Drone

Een nieuw EU-project werd gelanceerd met als doel het gebruik en effectiviteit van digitale hulpmiddelen voor duurzame landbouw te evalueren. Het project kreeg de naam QuantiFarm en zal worden uitgevoerd in 20 verschillende landen.

Preciesielandbouw en slimme landbouwtools worden aangeprezen bij land- en tuinbouwers als de oplossing of op zijn minst een betrouwbare helpende hand. Maar vaak weten boeren niet goed welke technologie nu het best is voor hun boerderij. Hier wil het EU-project verandering in brengen.

"QuantiFarm heeft een zeer ambitieuze missie: Europese boeren de waarheid vertellen over het gebruik van digitale technologieën," zei Dr. Nikolaos Marianos, het projecthoofd bij QuantiFarm. "Maar om de waarheid te vertellen moet men deze eerst ontdekken. Daarom zal QuantiFarm 30 experimenten uitvoeren in alle Europese bioklimatologische regio's en sectoren." Zo worden bijvoorbeeld in Nederland bodemsensoren en drones in de appelproductie getest, in Ierland melken robots koeien en in Griekenland worden olijfbomen gekweekt met ‘Gaiasense’, een app die de teelt van gewassen nauwkeurig opvolgt en optimaliseert.

Het Europees project zal onafhankelijk de kwantitatieve en kwalitatieve voordelen, prestaties en de potentiële duurzaamheidswinsten van deze tools beoordelen, waarbij zowel hun positieve als negatieve potentiële effecten worden onderzocht.

Lees meer over dit EU-project op www.vilt.be en op www.quantifarm.eu

Bron: VILT, 4 januari 2023

Delen: