Vlaams bioboeren bricoleren eigen ‘doekenoproller’

Kennis en innovatie

Een groep van biologische boeren heeft vorige week een ‘doekenoproller’ gebouwd en vertellen hierover meer aan VILT. Het gaat om een instrument waarmee doeken en netten op- en afgerold kunnen worden tijdens en na de teelt. Het eigen ontwerp komt uit de koker van 'Boer Bricoleur', een project van het Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting voor de Biologische Teelt (CBBT) dat hiermee betaalbare mechanisatie bij de bioboeren wil brengen.

Deze week vond in het MaakLab in Kortrijk de traditionele Bricoleursweek plaats, een opleidingsweek waarbij een tiental boeren zelf de handen uit de mouwen stak. Ze bouwden een machine die ze kunnen inzetten op het land- of tuinbouwbedrijf. Deze keer ging het om een doekenoproller waarmee teeltdoeken en -netten opgerold en afgerond kunnen worden.

De opleiding kaderde in de Operationele Groep ‘Automatisering en technieken op maat van zelfbouwmechanisatie (van Bricoleur naar Automatiseur)’ dat steun ontvangt van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en gecoördineerd wordt door CBBT. Behalve het bevorderen van betaalbare mechanisatievormen op kleinere bedrijven, wil de organisatie hiermee vaardigheden als lassen of houtbewerking ontwikkelen bij bioboeren.

Lees meer over deze 'doekenoproller' op www.vilt.be

Bron: VILT, 15 december 2023

Manuele doekenoproller- EIP boer bricoleur (c)VILT
Delen: