Toolbox met 150 slimme bestrijdingstechnieken voor groenteteelt

Kennis en innovatie
Instellen spuittractor met GPS

Inagro heeft samen met experts uit heel Europa een toolbox ontwikkeld die de landbouwers in de groenteteelt moeten helpen bij het maken van keuzes van (chemische) bestrijdingstechnieken. Via het SmartProtect-platvorm kunnen boeren de meest geschikte techniek voor hun specifieke probleemsituatie opzoeken.  

SmartProtect 

SmartProtect is een instrument voor de landbouwers om slimmere bestrijdingstechnieken toe te passen voor openlucht- en serregroenten. Omdat er zoveel verschillende bestrijdingsmethodes bestaan kunnen boeren dankzij het project een overzicht raadplegen van 150 gewasbeschermingstechnieken, onderverdeeld in vier categorieën: toepassingstechnieken, beslissingsondersteunende systemen, diagnose- en detectietechnieken en diverse monitoringstechnieken. 

 Voor de groentetelers is het ook mogelijk om een overzicht van de bestrijdingstechnieken per gewas te bekijken. Die zijn onderverdeeld in zeven infofiches: kolen, wortelen, tomaat, komkommer, sla, ui/prei of paprika. Bij elke techniek staat beschreven hoe ze werkt en hoe je ze kan inzetten. De database wordt de komende vier jaar up-to-date gehouden. Nieuwe technieken worden toegevoegd en minder interessante verwijderd. 

 “Dankzij het project ‘SmartProtect’ konden we alle beschikbare geïntegreerde gewasbeschermingstechnieken (IPM) uit Europa vergelijken en beoordelen. We vertaalden onze kennis naar praktische instrumenten zoals een zoekmachine en infofiches die landbouwers een goed overzicht geven van wat er op de markt is. Op die manier stimuleren we hen om deze innovatieve technieken te implementeren”, vertelt Sabien Pollet, onderzoeksleider tuinbouw open lucht bij Inagro. 

Lees het volledige artikel op www.vilt.be

Bron: VILT, 17 juli 2023

Projectendatabank

Wil u graag nog meer informatie over dit Horizon 2020 project? Neem dan zeker een kijken op onze projectendatabank: SmartProtect | Vlaams Ruraal Netwerk

Delen: